Datakeskusliiketoiminnan erikoistumiskoulutus on puolessa välissä

Metropolia ja Finnish data center forum järjestävät Espoossa yhteistyössä datakeskusosaajille (30 op.) erikoistumiskoulutuksen syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana.

Opiskelijoita on kaiken kaikkiaan 33, jotka tulevat eri yrityksistä. Yrityksistä voisin mainita mm. Elisan, DNA:n, Soneran, Equinixin, Googlen, Caverionin, ISS:n sekä Constin.

Eli varsin kattava ja monipuolinen osanotto. Kurssi on kovin miesvoittoinen, koska meillä on vain kaksi naista. Tässä voisi olla haastetta seuraavalle kurssille, jotta naisten edustus saataisiin nousemaan.

Koulutus on monipuolista, kuten olettaa saattaa. Datakeskusta voidaan katsoa monesta eri näkövinkkelistä. Jotkut näkevät sen seininä, kattona ja lattiana. Jotkut näkevät sen generaattoreina, jäähdytyskoneina, UPS:eina ja akustoina. Jotkut näkevät reitittiminä, palvelimina, valokaapeliverkkoina, virtuaalilaitteina ja pilvipalveluina. Kaikkea tätä ja monta muuta asiaa pitää sisällään datakeskus.

Ensimmäinen vuosipuolisko käsitti datakeskusprosessiopintoja tietoliikenteestä, sähkötekniikasta ja jäähdytyksestä. Kurssi-isäntinä toimivat Metropolian opettajat, jotka käyttivät myös ulkopuolisia luennoitsijoita (Eaton ja Schnider Electric Finland Oy, Aiber Networks).

Schneider, Jussi Kankaisto luennoimassa

Koulutuksen arvosanat muodostuvat tenteistä, osallistumisesta tunneille, ryhmätöistä sekä kotitehtävistä. Keväällä näyttelee suurta osaa jokaisen henkilökohtainen projekti, joka liittyy jollain lailla datakeskukseen. Projektin arvo on 10 op., eli kolmasosa koko opinnosta.

Oppilaat ovat olleet innolla koulutuksissa mukana. Koulutusiltoina toimivat keskiviikot ja torstait ja illan kesto on ollut kolme tuntia. Koska oppilaat ovat alansa ammattilaisia, opettajia haastetaan aiheesta kuin aiheesta. Harvoin oppitunnilla on ollut hiljaista, ja oppilaat jakavat mielellään keskenään omia kokemuksiaan. Ilta on jaettu kahteen osaan, jonka keskellä on pidetty vartin kahvitauko.

Koulutuksen ehdottomasti paras anti on verkostoituminen. Porukka hitsautuu vuoden aikana yhteen ja samalla jaetaan kokemuksia ja tietoa eri aiheista.

Moni oppilas näkee työssään datakeskuksen asiat hyvin yksipuolisesti. Koulutuksessa omaa tietouttaan ja näkemystään on helppo laajentaa myös oman osaamisalueen ulkopuolelle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luokka ennen tuntia

Moni on nähnyt jäähdytyksen kaappikoneen konesalissaan, mutta kuinka se oikeasti toimii, ei moni sitä tiedä. Näihin ja paljon muihin asioihin erikoistumiskoulutus antaa vastauksia.

Koulutus jatkuu tammikuun 2017 puolessa välissä ja päättyy toukokuun lopussa.

Jari Nurmi

Oppilas

 

Leave a Reply