Konesalialan superviikko! Tapahtumia ja pöhinää mediassa.

Kovasti on käyty tällä viikolla Runebergintortun ääressä keskustelua uutisissa olleesta selvityksestä massiivisien konesalien sijoittumisesta Suomeen ja selvityksessä olevat huikeat arviot uusien datakeskuksien tarpeesta Euroopassa ovat entisestään kasvattaneet pöhinää.

Bos­ton Con­sul­ting Group on ar­vioi­nut, et­tä Län­si-Eu­roop­paan ra­ken­ne­taan yli 60 uut­ta isoa pal­ve­lin­keskus­ta vuo­si­kym­me­nen lop­puun men­nes­sä. Lisäpotkua hypetykselle laittoi vielä pääministeri:

“Meil­lä on ol­lut ter­vaa, sel­lua, pa­pe­ria, puu­ta, kän­ny­köi­tä ja pe­le­jä. Koh­ta se on da­taa”, Stubb sa­noi Ha­mi­nas­sa maa­nan­tai­na.

Tästä kakusta toivottavasti Suomi saa myös osansa, muuten jossain olemme epäonnistuneet.

Upotetun kuvan pysyvä linkki

Perinteiseen tapaan Talentumin seminaari järjestettiin Crown Plazassa 5.2.2015, jossa oli iso joukko alan toimijoita. DIGITICE:n puheenvuorossa esille nostettiin verkostoituminen ja erityisesti kuinka tärkeää se on meille Suomessa. Suomessa on maailmanluokan konesaliosaamista, mutta se on huonosti nähtävissä ja poimittavissa, koska konesalisektorille erikoistuneet yritykset ovat verrattain pieniä kansainvälisestä näkökulmasta katsottuna. Tässä on yksi merkittävimmistä asioista miksi FDCF on perustettu ja askelmerkit hyvin varteenotettavalle yhdistykselle ovat painavat.

Tietoturva oli seminaarin yksi keskeisistä aiheista ja turvallisuudesta saatiinkin paljon hyviä ajatuksia siitä mhin ollaan menossa ja miten tietoturvaa parannetaan. Yksi keskeisistä asioista on “Human Error” ja miten varautua niihin. Pitäisikö perustaa “munaus”-tietokanta, johon anonyymisti voisi ilmoittaa inhimillisistä erehdyksistä? Kukapa tietää vaikka tämäkin nousisi FDCF:n agendalle jonain päivänä.

Parasta antia seminaarissa olivat ehdottomasti konkreettiset Case-esimerkit ja mm. HKSCAN, Nordea sekä Jyväskylän yliopisto esittelivät konesalitarpeitaan erityyppisistä näkökulmista. Tarpeet turvallisille ja energiatehokkaille konesaleille ovat suuret. Mm. Nordean järjestelmään tulee 30 sisäänkirjautumista sekunnissa. Nordea oli myös päättänyt ottaa konesalit  takaisin omaan haltuun (Insourcing) kun ne oli ulkoistettu vuonna 2003. Tämä osoittaa, että konesalit ovat strategisesti yritykselle fundamentaalisen tärkeitä ydinliiketoiminnan kannalta.

5.2.2015 Jari Innanen

Leave a Reply